Dva názory proti sobě

Tvar: čtu ho už léta, pravda, psával jsem tam častěji, ale to je jiná věc. V posledních dnech jsem narazil na následující dvě protichůdná prohlášení.
Radim Kopáč: Je to až okatě nepatafyzické: V čase, kdy Literární noviny uzurpuje politicky ambiciózní demagog a literární obtýdeník Tvar po odchodu nejschopnějších redaktorů zoufale hledá nový tvar, resp. novou tvář, vplouvá na zvlněnou hladinu zdejších literárních vod nový časopis.
Vladimír Novotný: Zatímco v metropolích českých zemí probíhají kvasné i nekvasné spory, zatímco příznivci Literárních novin mezi sebou vedou malou občanskou válku o to, jak bude týdeník vypadat (bude-li vůbec k něčemu vypadat), zatímco obtýdeník Tvar je po redakčních změnách každým číslem lepší a především inteligentnější, v souladu s tím, jak se redakce sympaticky zbavuje křečovitého, resp. tuze dětinského vtipálkovství, v regionech je situace odlišná.
Proč ta protichůdnost vyjádření? Nepřestal jeden ze zmíněných do Tvaru psát a druhý zase nezačal? Možná jenom náhoda…

11 názorů na “Dva názory proti sobě”

  1. Ano, ano. Jeden volá zpod tribuny, druhý se na ní hřeje. Jak to potřebují! Obojí je opravdu “nekvasné”…

  2. Může to vypadat jakkoli, ale docela by mě překvapilo tvrzení typu (i méně vyhroceného):

    – od té doby, co tam nepíšu, se výrazně zlepšili

    – v tom časáku, co tam momentálně píšu, se v poslední době dost zhoršili

    nad tím bych se taky pozastavila.))

  3. radim kopáč

    pane kotrlo, vaše schopnost vytrhávat věci z kontextu a překrucovat fakta pro svůj účel mě znovu a znovu fascinuje: jak já, tak vl. novotný jsme psali do tvaru za kasala i za horáka, a pokud si vzpomínám, žádný manifest, že do posthorákovského tvaru odmítám přispívat, jsem nevydal, zdravím, radim kopáč

  4. Jaképak vytrhávání z kontextu? Dvě úvodní věty dvou článků. Navíc je na ty články odkazováno.
    Nu, jste-li fascinován, vaše věc. O překrucování faktů z mé strany nic nevím, mohu vás obvinit stejně: bral bych-li například vážně vaši interpretaci současné literatury, měl bych dojem, že jsem se octl v jiných časech a všechny její dějiny by měly být přepsány. Ale co, každý máme svůj pohled. Já nesouhlasím s vaším, vy nemusíte s mým.
    Prostě jsem v několika posledních číslech Tvaru na vaše jméno nějak nenarazil (přinejmenším ne v míře předtím obvyklé, což zarazí), VN má zase sloupek. Když pak člověk narazí na podobné formulace, vás obou, těžko ho napadnou jiné závěry. (Ostatně emaily v mé schránce si myslí totéž.) Nevidím důvod, proč na tuto souvislost neupozornit.

Můžete zanechat komentář: