DTP na Linuxu a Windows? Jde to celkem dobře a i zadarmo!

Profesionální programy od Adobe a Corelu nejsou levná záležitost a za svou funkčnost si nechají dobře zaplatit. Marná sláva, stále ještě přináší více funkcí než software volně dostupný. Tato situace se ale postupně mění k lepšímu. Díky programům jako je OpenOffice, AbiWord, Scribus, Gimp, Inkscape a PDFCreator (ten pouze pro Windows, v Linuxu není příliš zapotřebí) se dá takřka plně nahradit kancelář i vybavení DTP studia. Mluvím z vlastní zkušenosti, kterou ověřuji každý den. Pravda, ne vždy je to úplně bez problémů, ale jde to.
Chce to jen nenechat se odradit a zkoušet a učit se něco nového, někdy ne zcela standardně ovládaného. Pro někoho může vhodnější investice peněz, pro jiného času. Výhodou výše uvedených programů je jejich bezplatnost a přenositelnost dokumentů mezi platformami, což mi plně vyhovuje.
Díky projektu PortableApps.com si můžete většinu těchto programů vyzkoušet bez nutnosti instalace, stačí je pouze rozbalit a spustit. Zde si dovolím upozornit, že je to výhodné obzvláště v prostředí velkých podniků, kde máte na svých počítačích zpravidla zakázán účet administrátora a nové programy si jen tak lehce nainstalovat nemůžete. Tyto, ale i další, které si můžete nosit s sebou na USB, vás nenechají ve štychu a poskytnou první pomoc u cizích počítačů.

4 názory na “DTP na Linuxu a Windows? Jde to celkem dobře a i zadarmo!”

  1. Zlatá pravda, buď peníze, nebo čas. Do Linuxu už jsem investovala víc času, než jsem si původně představovala, ale venkoncem toho vůbec nelituju. Teď řeším spíš problémy typu který skener či mp3 přehrávač si pořídit. Na Gimp si však asi nikdy nezvyknu. Ještě štěstí, že už nechci být webdesignerem-profíkem (až vyrostu). Ani nevím, co mě to před šesti lety tak posedlo… 🙂

  2. Myslím, že čas open source DTP aplikací ještě nenastal. Rozhodně to platí o GIMPu, který nedosahuje ani použitelnosti Photoshopu 5 z roku 1998. U ostatních to vidím podobně.

    Navíc – máte-li denodenně pracovat pod tlakem termínů, potřebujete software maximálně spolehlivý. A ani tady jsem nebyl zatím přesvědčen.

    Ve článku je psáno: „Pravda, ne vždy je to úplně bez problémů, ale jde to.“ Jenže ty problémy se můžou pekelně nevyplatit. S něčím se budete párat déle, než jste původně plánovali, k tomu se objeví chyba softwaru, skluzy se nakumulují, nestíháte termíny a můžete se jít kluzat.

    Rozhodně nechci vypadat jako potírač nebo odpůrce opensource, naopak – využívám OpenOffice.org (ke své převážné spokojenosti) a programátorský editor jEdit (zamiloval jsem si ho). To jsou nástroje, ve kterých se dá opravdu pracovat. Ale Scribus, GIMP a Inkscape ještě čeká dlouhá cesta.

  3. Převážně souhlasím. Ale jsem větší optimista 🙂 (V tomto případě možná z donucení) Je-li možnost, tak dám přednost Photoshopu, PageMakeru, Corelu. Pokud ale není, tak se snažím vystačit s výše uvedenými. A pokud to opravdu potřebuju, tak s tím dosáhnu víceméně požadovaného. Jiná věc je, že jistý čas to stojí. Na začátku píšu, že komerční jsou zatím lepší, ale pokud člověk nechce investovat, tak je tu funkční řešení, které příliš neomezuje. Je to prostě jako s nářadím: řemeslník si koupí profi nářadí, kutil něco levnějšího, co postačí.
    Navíc jsou ale situace, kdy třeba není možnost podobné rozhodnutí ovlivnit a tady tyto aplikace taky najdou své místo.

Můžete zanechat komentář: