Jak se obejít bez Adobe Acrobatu

PDF je standard pro výměnu dokumentů v elektronické podobě. Ať chceme nebo ne. Bohužel Adobe Acrobat pro vytváření PDF je také poměrně drahý nástroj. A také moloch. V profesionálním provozu asi není příliš nahraditelný. Nebo ano?
Řekl bych, že minimálně částečně ano. Pro samotné vytváření souborů PDF je zde PDF Creator. Soubory v něm vytvořené bez problémů prošly na RIPu tiskárny. V některých ohledech byl dokonce poslední záchranou, když Adobe Creator zklamal (azbuka v PageMakeru).
Výbornou věcí, kterou často využívám v práci i soukromí je možnost PDF soubory komentovat. V redakční práci neocenitelné. Acrobat Reader nabízí vše potřebné. Ale je zde jeden problém. Soubory PDF musí mít povolenou možnost komentování. A to jde právě jen v plném Acrobatu 🙁
Ale je tady záchrana: PDF-XChange Viewer.
PDF-XChange Viewer
Ten si poradí i se soubory, které toto povoleny nemají. Je tady sice Foxit Reader, který byl jakousi první použitelnou vlaštovkou – ten ale, pokud použijete komentování v neplacené verzi, do dokumentu přidá upozornění. PDF-XChange Viewer toto nedělá ani ve své volné verzi (nabízí také placenou PRO verzi). Navíc má další pěkné vlastnosti. Primárně otevírá PDF soubory v záložkách, ne oknech. Umí při otevírání zobrazit náhledy otevíraných souborů a také náhledy všech otevřených souborů. Pokud máte pochybnosti o správném zobrazení souboru, můžete PDF poslat jedním kliknutím myši do jiného nainstalovaného prohlížeče. Je rychlý a je také v přenosné verzi bez nutnosti instalace. Navíc eliminuje jednu věc, která mne štve u Acrobatu 8, a to když u vícestránkových souborů má být první stránka pravá a následně se špatně zobrazují protilehlé strany. U mne nahradil originální prohlížeč Adobe Acrobat.
Další věc, kterou člověk čas od času potřebuje je nutnost přidat nebo odstranit někeré strany z již existujícího souboru. I zde se dá vystačit s bezplatnými utilitkami: BeCyPDFAsm, GUI for PDFTK, PDFTKBuilder. Někdy je také vhodné upravit informace, metadata obsažené v souboru. I zde je lehká pomoc, a to v podobě BeCyPDFMetaEdit.
A jaký je závěr? Stačí si pouze zvyknout, že na různé úkoly je nutné otevřít potřebný nástroj, a dá se značně ušetřit, případně neinvestovat vůbec. Adobe v Acrobatu nabízí vše v jednom a patřičný komfort. Nechá si za to také patřičně zaplatit. Je to robusní řešení, někdy pomaleji reagující. V některých ohledech (barevná předtisková příprava) je asi volně dostupnými nástroji hůře nahraditelný, ale příliš jsem zde nepátral. Pokud však není peněz nazbyt, vystačíte si s výše uvedenými nástroji (existuji však další, které tu nezmiňuji), a to jak pro publikování  elektronických dokumentů i pro předtiskovou přípravu.

2 názory na “Jak se obejít bez Adobe Acrobatu”

  1. bumrblíčka jménem Adobe Reader slušně nahrazuje freeware Foxit Reader (http://www.foxitsoftware.com/)..
    existuje i v placené verzi, která umožňuje úpravu a vytváření dokumentů…
    pro vytváření PDF z WORD dokumentů je dobrý freeware http://www.exp-systems.com/PDFreDirect/Features.htm?1 … i ten existuje v placené verzi… freeware funguje jako virtuální tiskárna – v možnosti Tisk v dokumentu (používám WORD) se nastaví “tiskárna” PDF reDirect a výsledkem je PDF soubor bez jakýchkoli vodoznaků a reklamních textů… doporučuji.

Můžete zanechat komentář: