Četba staré knihy o knihách

Zdeněk Tobolka: Kniha - Její vznik, vývoj a rozborMám jednu zvlášť oblíbenou, kterou jsem náhodou kdysi koupil v antikvariátu za neobyčejně dobrý peníz (nedávno jsem ji viděl prodávat za devět stovek, což bych teda asi nedal). Snad jako každý knihomol mám víc takových úlovků, o tom snad také někdy. Napsal ji Zdeněk Tobolka, jmenuje se Kniha – Její vznik, vývoj a rozbor a v roce 1949 ji vydalo nakladatelství Orbis. Příjemné je, že ani po padesáti letech kniha neztratila nic ze své čtivosti. Beru ji do ruky opakovaně a často si listuju její bohatou obrázkovou přílohou. Jako základní zdroj informací o historii knihy, byť některé uváděné informace byly časem poopraveny, slouží výborně. Vlastně mám dojem, že z těch několika málo českých knih věnovaných dané problematice ji předčí pouze Encyklopedie knihy, což je ale ovšem jiný macek.
Také samotný životopis autora je zajímavý. Vlastně až donedávna jsem nějak přehlížel, že se jednalo o poměrně známého politika.

Související:
http://www.nkp.cz/o_knihovnach/konsorcia/skip/Bull01_28.htm
http://www.ikaros.cz/node/2028

1 názor na “Četba staré knihy o knihách”

  1. Docela zajímavá je také prémie nakladatelství Svoboda z r. 1989, od Pravoslava Kneidla, “Z historie evropské knihy”. Je to už encyklopedický styl se spoustou obrázků, hop sem a hop tam, ale pár zajímavostí se tu objevit dá. Vámi zmíněné knihy ale určitě nepředčí.

Můžete zanechat komentář: