Zlý zlý Amazon Kindle…

a a život náruživého čtenáře s e-knihami

Objevily se nějaké zprávy o tom, že Kindle je největší zlo, které nás potkalo.
Snad udržuju rozumnou rovnováhu mezi tištěnými knihami a elektronickými.
No, pár tisícovek stránek (těch knižních) a úměrně k tomu více obrazovek jsem na Kindlu přečetl. Není to ideální čtečka snů. Chybí lepší podpora PDF, navíc 6″ je na některé málo. 10″ je víc, ale i víc váží. Kdo mohl porovnat se čtením na tabletu/iPadu, tak ví o čem mluvím. Zcela chybí podpora pro DJVU a EPUB, bral bych FM rádio, slot na kartu, možnost nakupovat aplikace v americkém Amazonu i s se zařízením registrovaným v České republice. Proprietální DRM také nebyla dobrá volba, tedy z pohledu čtenáře. Ale na druhou stranu – je to nejlepší kompromis za (velmi) rozumnou cenu. Ideální knihovna na cesty, do hromadné dopravy.
Obsahu je také dost. Opět asi záleží na úhlu pohledu. Číst je co i pokud se bavíme o legálním obsahu. Ano, u nových knih to dobré zatím není. Prostě zatím bída, ale lepší se to.
Pokud u mne čtečka něco nahradila, pak především noviny. Pokud článek na webu obsahuje množství textu, je pro mne pohodlnější si ho pomocí Klip.me Send to Kindle poslat do čtečky, než ho louskat na monitoru. Ano, dokonce jsem po letech díky čtečce zase začal číst zprávy. Zdarma je doručuje jak Aktuálně, tak iDnes. Aktuálně bylo první, iDnes toho nabízí více, v lepším formátu, větším rozsahu, dvakrát denně – ráno a odpoledne. Služba v aktuální podobě zaslouží pochvalu. Myslím si, že pokud budou někomu čtečky konkurovat, pak opravdu spíše než knižním nakladatelům zpravodajským domům. Více než slušná náhrada novin je prozatím zdarma. Bez inzerce. Bez reklam. Mám však dojem, že to bude jen přechodný stav… Chce to vypěstovat zvyk. A ano, osobně mohu potvrdit: je to návykové. Ale abych řekl pravdu, těch pár týdnů/dnů mne osobně už dostatečně zasytilo na dlouhou dobu. U mnohem rozsáhlejšího zpravodajství iDnes čtu spíš perexy, přeskakuju, více si uvědomuju návaznost na tištěné médium. Kandidát na předplatné bych asi nebyl. Počtem zpráv a výběrem mi více vyhovuje Aktuálně. Asi i nadále vystačím s rozhlasem, a to ještě se zpravodajstvím na Vltavě. Ale další příjemnou dávkou zpravodajství, které neopomíjím, tentokrát z jiné oblasti, představuje týdenní souhrn VTM. Soužití čtečky a zpravodajství je skvěle fungujícím manželstvím.
Co mi však na e-knihách, tedy i těch pro Kindle, vadí nejvíce, je jejich zastarávání, nekompatibilita formátů. Zná to snad každý uživatel, ostatně viz můj příběh s AmiPro. Mám obavu, že u stávajících formátů tomu bude podobně. Navíc soubor s e-knihou chráněnou DRM na jiném zařízení třeba ani neotevřu. Představa, že bych někomu odkázal nebo po někom podědil e-knihu je jaksi směšná. Pátrání po e-knihách v antikvariátu si také nedovedu zatím představit. Půjčování nových knih s DRM je také obtížné. Odkazování na konkrétní stranu pro potřeby citací vědeckých či jiných publikacích je také potíž. To jsou problémy, které u tištěné knihy nejsou. U té mám jistotu, že pokud nevyhořím nebo mi ji nesežerou myši, tak za dvacet let bude stejná.
Pokud počítáme s tím, že cena e-knih je (nebo bude) cca pouze o třetinu nižší, pak dám přednost knize tištěné. Abych řekl pravdu, pouze u knih, které nechci vlastnit a vracet se k nim, např. moje oblíbená brakovka (detektivky, většina sci-fi) a tam kde forma stejně kulhá za obsahem (typografie u e-knih je bída), tak dám přednost podobě elektronické. Jinak je prostě řada knih, které chci mít v tištěné podobě.
Oba druhy budou žít vedle sebe. Čtečka je do kapsy a na cesty ideální. Pokud jsem si však myslel, že s sebou nebudu brát z tohoto důvodu knihy tištěné, pak jsem se mýlil. Taška se mi jen nafoukla o něco víc a do jedné z kapes přibalil další kabel a sluchátka.

Související:

  • Martin Vyleťal: Porodní bolesti elektronických knih
    Za pozornost stojí mimo jiné tato pasáž:
    „E-knihy čeká ještě mnoho problémů, které je potřeba vyřešit, od technických, právních až po sociálně-etické. Papírové knihy mají v podstatě jen jeden problém a to je skutečnost, že lidé mají stále méně času a chuti číst. To se ani s příchodem e-knih pravděpodobně nezmění,“ upozornil Jan Kanzelsberger ml., majitel největšího knihkupeckého řetězce na českém trhu.
  • Knihy versus e-knihy, aneb pro a proti

1 názor na “Zlý zlý Amazon Kindle…”

  1. Amazon.com prodava vice e-kniznich verzi peprabacku (od ledna lonskeho roku) preklep? ebooks je pokorily v Q4 lonskeho roku + peprabacku se prodavalo vice nez pevne vazby a tudiz by mely byt preskoceny pozdeji

Můžete zanechat komentář: