Do hlubin samizdatových a exilových publikací

Scriptum.cz

psáno pro Host 8/2011

Při listování starými časopisy na nás padá nostalgie, ale stejně je to příjemná kratochvíle, které se nelze ubránit. Osobně rád nahlížím i do těch digitalizovaných, například do archivu při Ústavu české literatury. V poslední době však mé oblíbené stránky rozšířil i projekt Scriptum, který postupně zpřístupňuje exilová a samizdatová periodika. Věřím, že zaujme například všechny ty, kteří mají do studovny Libri prohibiti příliš daleko.
Graficky strohá stránka možná nezaujme na první pohled, neboť webdesign a jeho trendy přece jen urazily nějakou cestu, ale na straně druhé poněkud syrový vzhled ladí s obsahem a jistě platí i staré známé: není všechno zlato, co se třpytí.
Samozřejmě, že zde nenalezneme úplně všechna periodika, ale ta základní a podstatná ano. Takže pokud vás zajímá například Svědectví, Promluvy, Vokno, Prostor, Kritický sborník, tak jste na správné adrese. Avšak jsou zde připraveny i další časopisy. S historií těchto periodik a pozadím jejich vzniku se pak můžete seznámit v několika vybraných studiích, případně pomocí odkazů na související projekty.
Stránky nabízejí pro technicky méně zdatné uživatele i základní jednoduché návody, jak se dají dokumenty tisknout, „dávkově“ stahovat, případně se lze seznámit s popisem formátu DJVU, který je díky své účinné fraktálové kompresi často používán k archivaci dokumentů i v rámci jiných elektronických knihoven. (Osobně mohu doporučit pro práci s tímto formátem prohlížeč STDUViewer, který zvládne nejenom dokumenty PDF a DJVU, ale i další, které jsou používány pro archivaci komiksů nebo pro ukládání e-knih.)
Projekt do budoucna slibuje i zveřejnění textové verze digitalizovaných dokumentů. Snad se to povede. Ale tvůrcům patří díky i za podobu současnou. S poměrně dlouhým časovým odstupem se podařilo široké veřejnosti zpřístupnit jinak špatně dostupné dokumenty. Věřím, že své čtenáře najdou.

Můžete zanechat komentář: