Podzim přichází…

a vlaštovky odlétly. Je čas oddat se chandrám, ruské literatuře nebo podzimnímu snění a sledovat vlnky na hladině.

Záznam jednoho zářiového odpoledne je poskládán ze statických záběrů webkamery.

Trochu jsem si hrál s časosběrnou kamerou Brinno, konkrétně pak TLC 100, která je určená do venkovního prostředí, ale hlavně umožňuje krom předvolených intervalů snímání nastavit i interval svůj. Optika sice žádný zázrak, taky za ty peníze asi nelze očekávat víc. Nicméně dělá to, co se od ní očekává a vzdorům počasí zatím odolává také dobře.

Pár utilitek (povětšinou zdarma), které by se mohly hodit, buď pro práci s videem nebo samotnými obrázky:

  • Perios – utilitka, která umožňuje z on-line kamery ukládat v daném intervalu obrázky do počítače.
  • Deshaker – filtr pro stabilizaci obrazu pro VirtualDub. (Přece jen poryvy větru jsou někdy znát a také při vyměně baterek nebo USB disku k nějakému záchvěvu dojde. Jako zajímavá komplikace se ukazují pavouci, kterým se na stativu zalíbilo a z kamery udělali své oblíbené sněmovní místo.) Filtry pro VirtualDub jsou také přímo použitelné ve videoeditoru VideoPad (oproti jinám má minimalistickou velitost instalačního souboru.) + Užitečný návod pro jeho použití How to Use VirtualDub Deshaker
  • XNView (případně FastStone) pro dávkové operace s obrázky a vylepšení obrazu (automatický kontrastu) – s Adobe Photoshopem se toho dá vykouzlit víc, ale při několika tisících obrázků XNView rozhodně boduje rychlostí.
  • JPGvideo nebo PhotoLapse pokud chcete rychle poskládat video ze statických obrázků. PhotoLapse má pak tu výhodu, že umožní z adresáře vybrat každá n-tý snímek.
  • VisiPics – pro odstranění duplicitních obrázků.
  • A ke čtení doporučují skvělé stránky a užitečné návody Martina Setváka.

Můžete zanechat komentář: