Za ostravským knižním veletrhem

Ze čtyř ostravských knižních veletrhů jsem vynechal jen ten loňský, který se mi pracovně kryl s moskevským veletrhem vzduchotechniky (což je akce monstróznějších rozměrů). Čtyři ročníky a pořád to není úplně ono. Na knižním veletrhu bylo sice poměrně hodně lidí. Aspoň papírově to tedy bude vypadat OK, ale mám silný pocit, že to byl spíš důsledek ve stejném pavilónu souběžně konaných veletrhů Svatba a Dovolená a Region, Lázeňství a společné vstupenky na všechny tyto tři akce. Z určitého pohledu to ale vnímám jako přínos, kdy na knihy a možná i do knih nakouknou i lidé, kteří by jim jinak nevěnovali pozornost

Škoda, že mnoho důležitých nakladatelů zde přítomno nebylo (namátkou Argo, Albatros, Odeon, Torst). Mám dojem, že v jedné hale jsem je asi nepřehlédl. Z hlediska vystavovatelů to ale chápu, žádné extra prodeje zde neprobíhaly.

Nejpočetnější zastoupení tak měli na veletrhu asi zástupci Hosta, redakce a autoři. Někteří další se mihli i v publiku.
Přiznám se, že mne osobně na veletrhu zajímal krom knih samotných hlavně doprovodný program. Byl jsem tedy na veletrhu pouze v sobotu, ale pro dojem stačilo. Na čteních bylo plno snad jen na společném vystoupení ostravských spisovatelů.

Ostravští spisovatelé (Břetislav Uhlář, Jana Marie Skalná, Aleš Dostál, Jana Hochmannová, Radana Šatánková, Miroslav Stoniš, Lydie Romanská, Miroslav Sehnal)
Ostravští spisovatelé (Soňa Zachová, Břetislav Uhlář, Jana Marie Skalná, Aleš Dostál, Jana Hochmannová, Radana Šatánková, Miroslav Stoniš, Lydie Romanská, Miroslav Sehnal)

 

Jinak jsem příliš velký zájem návštěvníků neregistroval. Snad to bylo dáno tím, že to byli primárně návštěvníci zbývajících dvou veletrhů. Svou roli ale hrála také skutečnost, že prostor nebyl příliš dobře nazvučen, a tak díky okolnímu hluku nebylo často rozumět.

Tomáš Zmeškal
Tomáš Zmeškal

Ani na druhou scénu, do Knihcentra, na besedu s Tomášem Zmeškalem příliš lidí nedorazilo. Okolo dvou kavárenských stolků nás sedělo asi osm.

Dojmy mám tedy lehce rozpačité, ale i tak veletrhu držím palce, už jen z toho důvodu, že žádný jiný se poblíž nekoná.

Můžete zanechat komentář: