Kobzáň v ulicích

Tak ještě trochu na regionální notu. Pokud náhodou pojedete přes Velké Karlovice, máte v těchto dnech možnost v místním muzeu navštívit výstavu Čtyři ze Soláně. Doporučuji, protože na vás čekají pohromadě díla Schneiderkova, Podešvova, Kobzáňova a Hofmanova. Tedy autorů, které pojilo jak jedno místo, tak také skutečnost, že patřili na Valašsku k výtvarníkům nejvýznamnějším. Takže rozhodně stojí za vidění.
A pokud se budete vracet (nebo tam pojedete) přes Rožnov pod Radhoštěm, můžete si výstavu doplnit o další Kobzáňova díla. Najdete je přímo v ulicích.
Protože chyběly fotky do svazku o Janu Kobzáňovi a nechtěli jsme reproduktovat jen materiál již jednou využitý, přemýšlel jsem, čím publikaci obohatit. Uvědomil, že Kobzáňova díla, která jsou běžně k vidění v ulicích Rožnova pod Radhoštěm, úplně známá nejsou. A tak jsem jednoho květnového dne vzal foťák a vyrazil do Pionýrské ulice.

Jan Kobzáň - Rožnov pod Radhoštěm (Pionýrská ulice)
Jan Kobzáň – Rožnov pod Radhoštěm (Pionýrská ulice)
Jan Kobzáň - Rožnov pod Radhoštěm (Pionýrská ulice)
Jan Kobzáň – Rožnov pod Radhoštěm (Pionýrská ulice)

A na sídliště Záhumení. Bohužel zde je ale vidět, že čas neúprosně hlodá a rozsáhlejší obnova by byla na místě.

Jan Kobzáň - ROžnov pod Radhoštěm (Záhumení)
Jan Kobzáň – Rožnov pod Radhoštěm (Záhumení)

Pokud se chcete s Kobzáňovými sgrafity seznámit podrobněji, pak doporučuji volně dostupnou drobnou brožurku Rožnovské sídliště Záhumení – Neobyčejná galerie malíře, grafika a spisovatele Jana Kobzáně.

Na Vsetíně k jedné rozsáhlejší opravě sgrafita na Svárově nedávno došlo. Stačí se zastavit na rohu knihovny a zvednout hlavu k protějšímu domu.

Jan Kobzáň – sgrafito Vsetín (Svárov)
Jan Kobzáň – sgrafito Vsetín (Svárov)

Můžete zanechat komentář: