Pár střípků k výstavě Na hranici templářského světa

Jiří Šmeral (ed.): Hrad Šaumburk, hrad Klenov a osídlování horního Pobečví ve středověku
Jiří Šmeral (ed.): Hrad Šaumburk, hrad Klenov a osídlování horního Pobečví ve středověku

Výstavu Na hranici templářského světa jsem stihl těsně před derniérou. Vlastně jsem tam šel s jakousi skepsí, že se bude jednat o jakési nastavované málo, které bude těžit jen z několika mlhavých faktů z dávné historie. [A šel jsem tam také proto, že hned vedle probíhalo Czech Press Foto – tradičně dobré, jednalo se o fotografie loňské. Je jasné, že letošní rok bude hlavně ve znamení uprchlíků – a možná to bude i nuda.] Ale nakonec jsem byl úrovní výstavy příjemně překvapen. Nabídla opravdu nové věci a aktuální poznatky, které se k této tématice váží, ne jen stokrát omletá známá fakta. Návštěvníci mohli spatřit také exponáty z vykopávek na A osobně mne nejvíc zaujaly nové výzkumy o hradech Šaumburk a Klenov, což se dalo tak trochu čekat.

Ty jsou navíc shrnuty v nové publikaci Hrad Šaumburk, hrad Klenov a osídlování horního Pobečví ve středověku (Jiří Šmeral (ed.), Dalibor Janiš, Zdeněk Schenk, Jan Štětina, Radim Vrla, Petr Zajíc), která se dala na výstavě koupit. Zájemcům o lokální histori lze jen doporučit, shrnuje nejen známé, ale přináší i nové, včetně nových vizualizací objektů, 3d otisků lokalit, atd.

Je potěšující, že Muzeum Valašska získalo minimálně ve Valašském Meziříčí v podobě Muzejního a galerijního centra zdatného konkurenta.

A na závěr aspoň nějaká fotka z mého oblíbeného Klenova. Z dřevěného hradu na Klenově, tradičně ztotožňovaného s Frundsbergem, se toho moc nedochovalo. Vlastně jen na několika záseky do skal.

Klenov
Klenov – záseky
Klenov_IMGP1565
Klenov – záseky

Kdo hledá, najde i reliéf.

Klenov_IMGP1549
Reliéf na Klenově

 

Můžete zanechat komentář: