Cyklistické písně večerní

Připsáno Tečkovi, tichému, ale pravidelnému čtenáři, vášnivému cyklistovi

Ač to zatím tak nevypadá, jaro se zvolna blíží. Soudím podle cyklistů kličkujících ve večerním šeru po zmrzlých cestách mezi Vsetínem a Valašským Meziříčím. Mé horské kolo sice zatím spí hlubokým zimním spánkem pod závějí prachu, ale už po něm taky pokukuju. Ale zatím to vidím spíš na listování v knihách (tištěných i elektronických).
Dneska jsem narazil na existenci sbírky Cyklistické písně večerní od Jindřicha Lemingera z roku 1889. Pozoruhodné dílko! Aspoň jednu ukázku vystihující ducha sbírka.

* * *
Co ten ubohý cyklista
své tělo natýrá se:
než k závodům se připraví,
to laiku sotva zdá se.

On málo jí a nepije
mok z Plzeňského varu,
jde brzy spat a krotí chuť
tak jemném po cigaru.

A přátelům se odcizí
a dře se denně s kolem,
ať horko, zima nebo déšť,
ať vrškem nebo dolem.

A když se hodně natýral,
pak vezme cenu jiný,
a on má z toho chudinka
pro radosť – souchotiny.

5 názorů na “Cyklistické písně večerní”

  1. JiříS (alias Tečka)

    Převelice děkuji 🙂
    Jenom bych chtěl upřesnit jak je to s tou mou vášní. Horské mé kolečko bylo také uloženo k spánku někdy v listopadu a do teď spinká. Jiné roky již bylo alespoň připraveno na novou sezónu – letos se tak ještě nestalo. Ale už se na to chystám, abych s prvními jarními paprsky sluníčka vyrazil do oblínených zelených hvozdů. Musím to vysedávání u zařících obrazovek monitorů nějak vykompenzovat.

  2. Mimochodem můj oblíbenec Josef Váchal se naučil jezdit na kole v jednadvaceti. Schválně si tipněte, v kolika se naučil plavat…

Můžete zanechat komentář: