Literární hlídka v březnu

Tak jsem opět po čase procházel stránku nakladatelství Petrov. O své autory pečuje dobře. Stránky jsou často aktualizovány a najdete zde spoustu informací, které přímo s nakladatelskou činnosti nesouvisí. Jsou to například deníky spisovatelů (např. Antonín Bajaja). Taky jakási obdoba blogů. 🙂
A teď k časopisům. Že se konečně dočkáme dalšího čísla Aluze jsem již psal. Vyjde v ní také článek, který je jedním ze střípků polemiky o knize Libora Pavery, která byla označena za plagiát. Bohužel úroveň diskuze na stránkách http://aluze.cz donutila šéfredaktora Jirku Hrabala, aby příspěvky odstranil. Sice je to trochu škoda, ale na druhou stranu to byl plně oprávněný krok. Vzájemné osočování a osobní výpady již měly s literaturou a její reflexí pramálo společného. V posledním čísle Tvaru si ostatně můžete přečíst odpověď Libora Pavery.
Ve Tvaru pokračuje i další polemika. Týká se autorství Slezských písní.
To diskuze na stránkách Hostu, kterou vyvolala recenze Michala Sýkory polemizující s knihou Miroslava Zahrádky se dotýká víc než literatury historie této země. Bohužel, stín minulosti na starších generacích literárních vědců a historiků stále leží. A pokud to někdo připomene radost to neudělá. 🙁 Je však vidět, že minulosti se nedá jen tak jednoduše zbavit. Ani v literatuře.
Zdá se mi, že vzrušení spíš než literatura samotná vyvolává v poslední době literatura sekundární, o které se diskutuje živěji. Asi je to dostatečným svědectvím současného stavu.
Určitě také stojí za zmínku, že vyšlo třetí číslo ostravské literární revue Obrácená strana měsíce. Pro ty nešťastníky, kterým se nedostane do rukou sličná verze tištěná je připravena na http://www.obracena-strana-mesice.cz verze v PDF.

Můžete zanechat komentář: