Pro radost

Neff: VerneV letošním roce uplynulo sto let od úmrtí Julese Verna. Jeho knihy za tu dobu neztratily své kouzlo. Zato se mi kdysi byla ukradena jedna z nejoblíbenějších knih mého dospívání: Hvězda jihu. Jiné verneovky zůstaly pěkně v knihovně.
Protože na Tajuplný ostrov, Tajemný hrad v Karatech, Dva roky práznin, Ocelové město a mnohé další nejde zapomenout, musel jsem si pořídit i doplněk: knihu Ondřeje Neffa: Jules Verne a jeho svět. Tu vydala Mladá Fronta v druhém, upraveném vydání. Trošku mne zamrzelo, že jsem narazil na dvě tři chyby, které unikly při korekturách, ale i tak je to skvělý doplněk skvělých knih. Před lety jsem četl první vydání, ale druhé je ve svém líčení vztahu autora a nakladatele přece jen plastičtější.
Kterou verneovku máte nejraději vy?

6 názorů na “Pro radost”

  1. Nejlepší verneovka samozřejmě Podivuhodné dobrodružství výpravy Barsacovy a Hvězda Jihu. Jiná otázka – která byla podle vás nejnudnější. Můj tip – Do Měsíce. Aneb peklo fyzikálních bludů.
    Jako dobrý doplněk k Neffovi ovšem doporučuju novinku: Vadim Horák – Jules Verne v nakladatelství Jos. R. Vilímek (Thyrsus 2005). O literatuře skoro nic, spíše vztah Vilímek – nakl. Hetzel, ale krásně upravená knížka s neuvěřitelně pečlivým doprovodem. Pro verneology (nikoliv venerology) zásadní.

  2. venerolog je taky člověk, nechápu, proč by si nemohl přečíst nějakou pěknou knihu od j.verna.))

    tak tohle mě taky minulo.)

  3. Četl jsem jich spoustu, většinou mockrát, ale už je to příliš dávno, než abych mohl zodpovědně sestavit žebříček: snad Tajuplný ostrov nebo Ze Země na Měsíc (a zpátky v jednom svazku).

    Ono v tom Neffovi bude víc chyb než jen tři, viz http://pes.internet.cz/scifi/hledani/show_koms.php3?cid=43463 – já jsem byl na té výstavě v Klementinu, která z toho zjevně vycházela, a našel jsem nějakou (pravda, jen pravopisnou a ne věcnou) na každém druhém listu.

    Nedávno jsem promeškal přednášku Vadima Horáka na dotyčné téma a přátelé říkali, že jestli je knížka jen zpoloviny tak vydařená, tak je to povinná četba.

  4. Všude pozdě … ale přece: Verneovy rychlošípácké Dva roky prázdnin. Všechny, kde se mihlo jméno Nemo,  z nich však nesmím zapomenout zdůraznit – Svaté písmo všech kutilů, dnes i outdoorníků. Cyrus Smith v Tajuplném ostrově – toť jistota a bezpečná náruč technikova.

  5. no… určo tajuplný ostrov a pak hvězda jihu (sem neska dočet:-)) ae mám rád všechny

Můžete zanechat komentář: