Mario Vargas Llosa: Kozlova slavnost

Mario Vargas Llosa: Kozlova slavnostJednoho z nejvýznamnějších současných prozaiků asi není třeba blíže představovat. Ten, kdo o něm nic neslyšel, na internetu nalezne informací dost, kdo od něj nic nečetl, má novou příležitost. Nakladatelství Mladá fronta v rámci edice jeho díla nyní přinesla první vydání nového románu. Před třemi lety mne potěšil Vypravěč , nyní je to Kozlova slavnost. Opravdu radostné počteníčko, které mohu doporučit. Tak nějak si představuji angažovaný román, který dokáže proplétat dějiny a fikci, osudy společnosti a osudy jednotlivce. Mám dojem, že podobné dílo, které by dokázalo s takovým záběrem, nadhledem a z více úhlů reflektovat minulé společenské období v české literatuře stále není. Pokusů už sice bylo dost, ale zatím žádný, který by mne nadchnul třeba tak, abych vydechl a řekl: jó, to je LITERATURA. Pokud mi něco uniklo, nebo máte jiný názor, dejte vědět v komentáři. 
Takže je koneckonců dobře, že před těmi několika lety autorovy politické ambice ztroskotaly a nestal se tím peruánským prezidentem. Svět sice možná přišel o druhého Václava Havla, ale dobře pro literaturu.
A ještě jedna výtka k redakci: str. 191 nahoře, fuj. Jasně, chyby jsou v (takřka) každé knize, ale když začali potíže. Aj, to mi rve nejenom uši, ale i srdce.

Můžete zanechat komentář: