Narwhal Nautilus – Cephalopod Black

Narwhal Nautilus – Cephalopod Black

Mám slabost pro pístová plnicí pera (dobře, nejen pro ně), proto jsem nemohl přehlédnout americkou značku Narwhal. Některé modely jsou za opravdu dobrou cenu, ale když se objevil model Nautilus… Hm, byla to láska skoro na první pohled. Skoro. Chvíli jsem váhal, a najednou bylo vyprodáno. A stále ještě je, přestože jsou oznámeny i nové barevné varianty. Ale nakonec jsem objevil, že v Rumunsku by ještě k zakoupení byla, a to na e-shopu Penmania. E-shop sice není v angličtině, ale prodejce byl velmi ochotný. Po odeslání z Rumunska bylo pero na druhý den u mne. Poštovné, 16 Euro, vyvážila rychlost a dva cca A6 bločky Endless Storyboard s papírem Tomoe River 68 g, které prodejce přibalil.

Řada Nautilus byla uvedena na trh v říjnu loňského roku. A já konkrétně zatoužil po zcela černém peru s černým hrotem Narwhal Nautilus – Cephalopod Black. Černou se dá zkazit jen málo. A kupodivu ani leštěný černý ebonit není tak velký lapač otisků, jak jsem se obával. Pera jsou vyrobená z evropského ebonitu. Ebonit poznáte, krom toho, že je na dotek jiný než plast, tak má svou specifickou vůni. Tu můžete znát hlavně z některých prvorepublikových a poválečných per, než ebonit nahradily plasty. Nyní je tento materiál používán spíše pro vyšší modely per. A vzhledem taky jsem konečně mohl i doma uskutečnit pokus s třením ebonitu liščím ohonem. Liščí kůže se shodou okolností také doma našla. A? Funguje to. (Ale ne na barvených vlasech mé ženy. O sobě ani nemluvím, není zkoušet na čem.)

Pero bezpečně dorazilo chráněno v bílé krabici s magnetickým závěrem, se zárukou a krátkou instrukcí o plnění pera. Samotné pero je precizně zpracováno. Nelze nic vytknout. Víčko pera jde sundat po dvou a půl otáčkách. Délka pera s nasazeným víčkem je 149 mm, bez víčka 133 mm, průměr těla 13 mm, úchopu 11 mm a váha pera bez inkoustu je 37 g. Kapacita pístového plnění je 1,2 ml.

Narwhal Nautilus – Cephalopod Black

Pero je to poměrně velké. Jak vidíte, tak v celku asi o centimetr větší než Delta Jounal Oversize a o chlup větší než Opus 88 Bela. Víčko na pero nasadit nelze, ale s tím jsem počítal. U těchto velkých per stejně nikdy nenasazuju. Pero je dobře vyvážené a vhodné pro dlouhé psaní. Úchop je dostatečně dlouhý a závit na peru není tak ostrý, aby tlačil. Pero zaujme především svým vzhledem a netradičními průzory. Já si myslím, že Jules Verne, nadšený milovník pokroku, by z tohoto pera, které celé trochu připomíná ponorku, měl radost. Právě průzory na peru, , kterými můžete pozorovat kolik ještě zbývá inkoustu vypsat,  jsou inspirovány okénky slavné ponorky kapitána Nema. S Nautilem se můžete setkat v legendárních Dvaceti tisících mil pod mořem nebo v Tajuplném ostrovu.  Koneckonců: kdo z nás, chlapců, někdy nesnil o tom, že na palubu Nautila vstoupí a přečte si to známé a nezapomenutelné „Mobilis in mobili“.

Narwhal Nautilus – Cephalopod Black

Narwhal má ve svých perech hroty vlastní výroby, konkrétně u tohoto modelu o velikosti #6. Na boku hrotu je označena jeho síla, v mém případě F, na hrotu samotném pak vylisován narval, známý mořský jednorožec, který dal značce jméno. Pero hned od počátku píše na výbornou. Hrot se dá spolu s usazením z pera vyšroubovat. Z obrázku je patrné, že jde zaměnit například za hrot z pera Moonman T2. Hrot je vlhčí, což je pro mne jen plus, a jeho šířka odpovídá spíš evropským zvyklostem, než hrotům japonským. Jinak do pera jsem naplnil inkoust Gentle Green od japonské značky Guitar (koupil jsem u Stilo&Stile), pero si s ním rozumí velmi dobře.

Pokud máte rádi větší pera a pokud dáváte přednost pístovému plnění, pak by toto pero mohlo být právě pro vás. Za sebe můžu jen doporučit. Ke zpracování a funkčnosti nemám žádné výtky. Cena 120 Euro je velmi přiměřená, ta platí i pro černé pero s bronzovými doplňky. Za jiná barevná provedení si již budete muset připlatit. Pokud je aktuálně seženete.

Narwhal Nautilus – Cephalopod Black

Můžete zanechat komentář: