Jak na sidebar v Mozille a hotlist v Opeře

Čtu a píšu. Slíbil jsem, pošlu recenzi do Aluze a Týdeníku Rozhlas, o jiných slibech ani nemluvě. Ale přesto mi to nedá, abych nevrtal do těchto stránek.

Jak už jsem psal, RSS je dobrá a velmi užitečná věc. S jistým omezením, ne každému vyhovuje způsob, kdy by měl nadpisy článků přejímat do svých stránek, nebo si je číst pomocí dalšího software. Proč k tomu nevyužít některý z prohlížečů? Pro Mozillu je tu sidebar a pro Operu hotlist. Pro IE nic. No, co se dá dělat, stejně ho nepoužívám.
Pokud umíte nějakým způsobem RSS interpretovat, tak máte vyhráno. Pokud ne, pak i pro vás mohou být následující řádky užitečné.

Hranaté závorky zde byly použity pouze pro tento článek. Pro vlastní potřebu je nezapomeňte nahradit obvyklými závorkami z HTML dokumnetů.

Sidebar pro Mozillu

Návod v anglickém jazyce naleznete v článku My Sidebar Developer’s Guide na stránkách společnosti Netscape. Včetně dalších odkazů.
Pokud se vám nechce touto problematikou probírat, pak možná vystačíte i s mým následujícím řešením:

Nejprve je dobré vědět, že obsahem sidebaru je obyčejný HTML soubor. Já do něj načítám obsah svého RSS souboru, který je automaticky generován s každým novým článkem. Sidebarem se HTML soubor stane poměrně jednoduše. Stačí k tomu několik řádků JavaScriptu. Postačí zkopírovat následující řádky do textového editoru a uložít jako soubor s názvem sidebar.js


/* from Netscape Sidebar Developer’s Guide */

function enableSidebar() {

if ((typeof window.sidebar == "object") &&

(typeof window.sidebar.addPanel == "function")) {

window.sidebar.addPanel ("NÁZEV SIDEBARU",

"http://www.vaseadresa.cz/soubor.html","");

}  else {

var rv = window.confirm("Sidebar je určen pouze pro prohlížeč " +

"Mozilla nebo kompatibilní. " +

"Chcete si stáhnout Mozillu?");

if (rv)

document.location.href = "http://www.mozilla.org/";

}

}

Nyní stačí nahradit dodnoty NÁZEV SIDEBARU a http://www.vaseadresa.cz/soubor.html vlastními hodnotami. V soubor.html je vlastní obsah sidebaru.

Zbývá jediné. Do příslušné stránky, odkud chcete, aby sidebar byl volán vložit následující kód do hlavičky HTML souboru.

[script type=“text/javascript” src=“sidebar.js”][/script]

a do těla stránky následující.

[a href=“javascript:enableSidebar();”]sidebar pro Mozillu[/a]

To je víceméně vše. Pro odkaz na sidebar můžete použít taky obrázek, který naleznete na výše uvedené adrese firmy Netscape.

Hotlist pro Operu

S Operou je ještě to méně komplikované.


[url=http://www.vaseadresa.cz/soubor.html rel=“sidebar” title=“NÁZEV SIDEBARU”]hotlist
pro Opera[/url]
 

Magické spojení rel=“sidebar” uvnitř odkazu zařídí vše potřebné.

URL v uvedených příkladech je shodný s tagem A v HTML.

Malý dodatek
Pokud chcete, aby se Vám odkazy ze sidebaru a hotlistu otevíraly v okně prohlížeče, nezapomeňte u odkazů doplnit atribut [a href=“odkaz.html” target=“_content”]odkaz[/a]

Příklady tohoto řešení ostatně najdete na titulní stránce tohoto blogu. Grafika teda ještě není zcela OK, ani u obsahu, ani u ikonek, ale to dopiluji později. Teď je čas na literaturu a plnění slibů.

Tečkovi: Díky za korekturu!

Můžete zanechat komentář: