Časopisecká hlídka na konci května

Posledních čtrnáct dní bylo poměrně úspěšných na nová čísla časopisů, která se mi dostala pod brýle.
Takže popořadě.
Weles 16 – číslo je to tlusté, stostránkové. Grafiku na obálce nahradila fotografie, blíže neidentifikovatelná. Možná tedy ano, ale já nevím, co to je. Budu se muset Vojty zeptat. Rozsáhlý blok je věnován předčasně zesnulé Ivetě Pokorné a vzpomínkám na ni. Příspěvek, který na mne nejvíce potěšil je Vlakem do Sighetu z pravidelné Železniční rubriky a z pera Tomáše Vašuta. Pro svůj poetický pohled na věci na trati i kolem ní.
Weles „vyhrožuje“, že letos možná vyjdou čtyři čísla. Těšme se!
SvětLík (Svět libereckých knihoven)- První z mých úlovků na zlínském festivalu. Věděl jsem sice o jeho existenci, ale nějak se z toho Liberce k nám na Valašsko zatím nedostal. Je to obvyklá všehochuť v pěkném grafickém hávu a úpravě. Přibližně jedna třetina obsahu je věnována libereckým knihovnám. Autoři ve Světlíku publikující mají zpravidla osobní vazby na severočeský kraj.
Dalším časopisem z okraje je PLŽ – Plzeňský literární život. Vychází v nákladu 400 ks a je distribuován zdarma. Měl by být přístupný i na internetu. Odkudpak Vladimír Novotný okoukal tento způsob distribuce? Že by se inspiroval Texty? Možná, zná je. 😉  Nicméně, ukořistil jsem číslo 5/2003.
Plž má obvyklou časopiseckou skladbu: próza, poezie, recenze… Převážně publikujícími jsou autoři mladé generace ze západních Čech. Uvnitř čísla jsou pak jako samostaně působící příloha vloženy Listy Ason klubu.
A málem bych zapomněl! Překvapení! Radim Kopáč už má pod palcem i svůj časopis, který podědil po zesnulém šefrédaktoru nakladatelství Concordia. Jmenuje se Intelektuál. Časopis je to zvláštní, protože z velké části se vrací do minulosti, například k odkazu surrealismu. Na hodnocení je zatím brzy. Pokud se nemýlím, tak zatím vyšlo pouze druhé číslo.
A pokud jste dočetli až sem, pak vězte, že nedávno vyšlo i 29. číslo Textů.

Můžete zanechat komentář: