Slovinský film a František Čáp

Třetí kniha mého jednomužného nakladatelství, tentokrát vydaná ve spolupráci s Filmovým klubem Vsetín. Jsem se letos nějak rozjel… (ale už brzdíme). Iniciátorem knihy je Milan Kostelník, editorkou Marie Barešová, redaktorem Martin Lukáš a překlady ze slovinštiny pořídila Jana Šnytová.

Slovinský film a František Čáp
Slovinský film a František Čáp (ISBN 978-80-905649-2-3)

Křest knihy proběhne v rámci vernisáže výstavy František Čáp, a to na 2. 8. 2017 v 17:00 v prostorách chodeb Reduty v Uherském Hradišti (U Reduty 256). Jedná se o doprovodnou akci 43. ročníku Letní filmové školy.

Publikace Slovinský film a František Čáp chce vzdát poctu jednomu z nejvýznamnějších českých filmových tvůrců. Emigrace režiséra a jeho pozdější život v tehdejší Jugoslávii způsobily, že na něj československý komunistický režim zanevřel. Uzavřela se tak jeho československá filmová kapitola. Diváci sice čas od času mohli někde vidět jeho české filmy, ale režisér jako by nebyl. Františka Čápa ve Slovinsku a v bývalé Jugoslávii nejde přehlédnout. Je oslavován jako osobnost, která v mladé poválečné republice filmovou tvorbu pojala novátorsky. Oprostil ji od tolikrát omílaných partyzánských filmů a přinesl do jugoslávského a slovinského filmu nové žánry. Výbor Slovinský film a František Čáp doplňuje nepočetnou řadu česky psaných textů věnovaných tomuto významnému a neprávem opomíjenému tvůrci. Rozšiřuje povědomí domácího čtenáře o jugoslávské kariéře exulanta, jehož dílo nesmělo být v jeho domovině po čtyři desetiletí připomínáno. Přestože na skutečně vědecké a analytické zhodnocení mnohovrstevnaté mezinárodní kariéry tak jedna z největších osobností české kinematografie zatím čeká, věříme, že publikace snad napomůže objevení úplného života režiséra Františka Čápa.

Můžete zanechat komentář: