AmiPro a Lotus WordPro po letech (ještě jednou)

Staré lásky nerezaví, ale někdy přece jen trochu jo. Přesto jsou textové editory AmiPro a Lotus WordPro těmi, kterým jsem roky dával přednost před Wordem. Jejich logika a funkčnost mi byla vždycky bližší. Ale jsou po smrti. Nicméně pořád ale přichází na mé stránky někdo, kdo hledá možnost, jak staré soubory s příponou *.SAM otevřít. Koneckonců to potřebuji i já, když původně popsaný návod přestal v nových verzích Windows fungovat. Staré verze MS Office, které obsahovaly převodní filtr, už také skoro nikdo nemá. Je sice možné doinstalovat letitý Microsoft Office Converter Pack. Bylo to trochu krkolomné, ale nějak to se staršími MS Office 2013 fungovalo. Funkční je i cesta, kdy si stáhnete staré instalačky AmiPro (např. na Ulož.to). Nicméně jsou zde i jiné, mnohem pohodlnější a legální cesty. Ta první je takové dočasné řešení, pokud nechcete nic kupovat. Stáhnout si trial verzi WordPerfectu. Ano, tato legenda stále žije, léta už pod křídly Corelu. AmiPro je stále mezi podporovanými formáty. Přeuložit a pokračovat jinde.
Ale je tu ještě jedno řešení! Po ukončení vývoje IBM uvolnilo Lotus SmartSuite 9.8, kterého byl WordPro (po ty, kteří neví – nástupce AmiPro) součástí, jako freeware. Na stránkách IBM je marnost hledat, ale naštěstí je tu stránka https://archive.org/details/LotusSmartSuite99, kde si tento kancelářský balík můžete stáhnout. Po instalaci ve Windows 10 vše funguje, jen je nutné smířit se s anglickým rozhraním, podpora češtiny je ale obsažena. Tak vzhůru do minulosti! Psát v tom stále jde, export s přeuložením do nyní méně exotických formátů fungují.

Lotus WordPro ve Windows 10 s otevřeným souborem AmiPro s recenzí napsanou v roce 1996

5 názorů na “AmiPro a Lotus WordPro po letech (ještě jednou)”

  1. Barbora Riegelová

    Dobrý den, odkaz na Lotus Smartsuite 9.8 sice funguje, ale marně hledám možnost stažení? Můžete poradit? díky.

  2. Josef Haver

    Dobrý den,
    po instalaci LS 9.8 ve W10 64 otevřu v amipru soubor.sam přes wordpro, ale nejde česky psát, chybí slovník, jde to vyřešit? Děkuji moc.

    1. Podobný problém nemám. Když otevřu starý soubor AmiPro, tak je pravda, že nečeské znaky vidím, ale stačí mi označit text a změnit písmo (s CE v názvu).

Můžete zanechat komentář: