Teranishi Guitar Haikara – Gentle Green

Teranishi Guitar Haikara - Gentle Green

Japonské inkousty Guitar nepatří mezí nejznámější značky inkoustů, aspoň tedy v našich končinách určitě ne. Gentle Green je pak zelený inkoust pro plnicí pera, který pochází z původně čtyřdílné kolekce inspirované obdobím Taišó (1912-1926). Výrobce řadu postupně rozšiřuje a nyní nabízí 16 barev.) Výrobcem inkoustů Guitar je společnost Teranishi Chemical Industry, která byla založena před více než sto lety, tedy právě v období hospodářského rozmachu Japonska a příklonu k západní civilizaci. A je známá právě svými inkousty, které byly prvním produktem společnosti. Těžko říct, proč jako značku zvolili právě jméno Guitar…
Termín „haikara“ je odvozený od anglického „High Collar“ a původně v Japonsku sloužil pro označení módy oblékání západních oděvů. Původně tento poněkud hanlivý výraz získal nádech nostalgie. Stejně jako celá kolekce těchto inkoustů.

Teranishi Guitar Haikara - Gentle Green
Teranishi Guitar Haikara – Gentle Green
Teranishi Guitar Haikara - Gentle Green
Teranishi Guitar Haikara – Gentle Green

Japonský cit pro detail začíná už u balení. Krabička rozhodně patří k těm výraznějším. Značka Guitar Gold Star je pak vytištěna vršku lahvičky společně s postavou ženy hrající na kytaru. K lahvičce je přiložena i kartička se vzorkem barvy. Inkoust není příliš vlhký, ani suchý, tak akorát. Ale v mém případě je to dáno i tím, že jej používám průběžně po celý rok převážně v ebonitovém peru Narwhal Nautilus (po přejmenování značky teda Nahwalur Nautilus) s hrotem F. Jinak je tok inkoustu hladký a viskózní, prostě bez problémů. V peru nijak nezasychá. Jedná se o středně temnější sytou zelenou. Taková pohodová zelená v odstínech mechu, trávy nebo jehličnatého lesa.

Teranishi Guitar Haikara - Gentle Green (na papíru Leuchtturm 1917, 80 g)
Teranishi Guitar Haikara – Gentle Green (na papíru Leuchtturm 1917, 80 g)

Srovnání s jinými mými zelenými v starším příspěvku Hledání té pravé zelené (nějaké mi od té doby přibyly).

Srovnání zelených inkoustů
Srovnání zelených inkoustů

Na Instagramu jsem uváděl, že zelená je v případě tohoto inkoustu modrá. Je to tak, že Guitar Gentle Green je při psaní nejprve lehce modrý, než na vzduchu úplně zezelená. Dozraje. Proměna, která se neomrzí. Jedná se o inkoust na vodní bázi. Na většině ofsetových papírů má inkoust barvu blížící se vzorku přiloženému k lahvičce. Na jednom z křídových papírů je spíš modrý. Inkoust se mi nerozpíjí ani na méně kvalitních papírech a zasychá poměrně rychle.

Cena 19,50 € za 40 ml inkoustu není malá (kupoval jsem u Stilo&Stile), ale i tak můžu tento inkoust bez uzardění doporučit. A to nejenom milovníkům zelené.

Můžete zanechat komentář: