Děkujeme za Vaše básně! 2015

Děkujeme za Vaše básně! 2015

Stránka akce, které se také zúčastním, na Facebooku: https://www.facebook.com/dekujeme.za.vase.basne

Tisková zpráva:

Kratochvíle přivítá pátý ročník setkání básníků

Děkujeme za Vaše Básně! Tak se jmenuje akce, kterou letos už popáté připravili v Netolicích básníci Vojtěch Kučera a Radek Štěpánek a která se uskuteční od 10. do 13. září. Je to mezinárodní setkání básníků z České a Slovenské republiky a jeho součástí je už tradičně i autorské čtení pro veřejnost, konané v zahradě zámku Kratochvíle. To je naplánované na sobotu 12. září od 16:30.
„Hlavní část setkání spočívá ve vzájemném spolubytí autorů, kteří se často mezi sebou mnohdy znají jen prostřednictvím své poezie, anebo se neznají vůbec. Každý rok společně vycházíme do krajiny Rožmberků, Karla Klostermanna a Julia Zeyera, debatujeme a vzájemně si nasloucháme. Autorské čtení je potom pomyslným vyvrcholením celého setkání, které si mohou užít i další milovníci poezie, a které tímto srdečně zveme,“ popisuje Vojtěch Kučera.
V minulých letech se v Netolicích objevili díky této akci takoví autoři, jako Radek Fridrich (držitel ceny Litera za poezii 2012), Rudolf Jurolek (držitel ceny Bank Austria Literalis), Pavel Kolmačka, Josef Hrubý (držitel ceny Litera za poezii 2011), Jaromír Typlt a řada dalších. A také v letošním roce nabídne autorské čtení na zámku řadu zajímavých osobností. Účast přislíbilo celkem šestnáct z oslovené dvacítky autorů, mimo jiné například jundrovský básník a výtvarník Petr Veselý, člen pražské básnické skupiny Fantasía Kamil Bouška nebo Michal Maršálek, který byl za svou básnickou sbírku Černá bere (2014) nominován na cenu Magnesia Litera za poezii. Výjimečný bude letošní ročník i co do počtu básnířek. „Bude jich celkem šest, slovenskou poezii tentokrát zastoupí básnířka a vydavatelka internetového časopisu IleGaLiT Lucia Bizarretová. Kvůli počtu účastníků jsme museli vyrobit i nový plakát, protože na ten starý se nám všechna jména nevešla,“ říká Radek Štěpánek.
Nejen plakát ale kvůli počtu básníků, kteří do Netolic přijedou, dozná změn. Oproti minulým rokům se posune i začátek sobotního čtení v zahradě zámku. „Čtení bude tentokrát začínat už půl páté odpoledne, aby se básníci stihli vystřídat, než padne tma. Zatím nám vždy vyšlo počasí, atmosféra v zahradě a různorodé verše autorů jdou skvěle dohromady, takže je to vždy neopakovatelná atmosféra,“ řekl kastelán zámku Vojtěch Troup.
Při autorském čtení se mohou návštěvníci těšit i na drobné občerstvení, jako vždy nebude chybět ani netolický kapr a rybí polévka. „K zakoupení navíc budou přímo na místě sbírky autorů, některé z nich už u nás nejsou ani k sehnání, takže je večer na zámku je i vhodným místem k doplnění knihovny,“ uzavřel Štěpánek.

Můžete zanechat komentář: