Oldřich Šuleř – Ukradený smích (2018)

ISBN 978-80-905649-4-7

koupit

Oldřich Šuleř – Ukradený smích (obálka) ISBN 978-80-905649-4-7

 

Tak letos ještě jedna kniha – pátý titul mého jednomužného nakladatelství. Než se objeví v distribuci, tak nejsnadněji ji získáte přímo u autora.

Kniha Ukradený smích Oldřicha Šuleře (ISBN 978-80-905649-4-7) je rozčleněna do tří částí – Americký brouk, Normálně nenormální a V socialistické péči.

V prvé popisující radosti dětství  na přelomu 60. a 70. let se například dovíte, že není dobré pašovat psa ze Sibiře, skladovat protitankové miny ve sklepě činžáku, nosit slivovici do II.B, vypouštět rakety nad důchodce, opíjet slepice, jít s kapesním nožem na medvěda, chřastět židličkami nebo nepořizovat si ohříváčky na horší časy.

Ve druhé se seznámíte se starostmi dospívání pod dozorem StB a zjistíte, jakou korunovou cenu mají naše životy, jak se první mejdan může změnit v pochodové cvičení, jak dopadají uvědomělí pedofilové, jaký byl konec Ku-klux-klanu v Českém ráji, jak jsou chrudošiví borolové, proč raději nebýt pacientem hrdinného kontrarozvědčíka nebo nechodit pod okny kubánských soudruhů, jak se vypořádat se salmonelou na chmelu, jak zničit občanský průkaz či jak se dá využít dětská tiskárnička ke zvýšení nemocnosti.

Ve třetí části zabývající se slastmi dospělosti let osmdesátých dostanete návod na vytvoření fiktivního studenta, budete zaškoleni pro práci v prorážce, pohovoříte s Leninem, seznámíte se se Skutrem a socialistickou přestupkovou komisí, skočíte přes kůži, zažijete nejpopulárnější zakázané fotbalové utkání na světě, přivedete generála do hrobu, půjdete s krumpáčem na tank, potkáte nymfomanku, budete shánět toaletní papír a dámské vložky, zastrašíte NATO svou motostřeleckou připraveností, nevytvoříte Ostravskou socialistickou republiku, abyste se na závěr stali úhlavním nepřítelem estébáka a chartisty.

Oldřich Šuleř (*1957) je synem známého ostravského novináře, dramatika a prozaika Oldřicha Šuleře (1924‑2015). Dosud se věnoval jen psaní odborné manažerské literatury (např. Manažerské techniky I–III, Porada jako efektivní nástroj řízení, 100 klíčových manažerských technik, Management, Firemní strategie nebo 5 rolí manažera). Jeho beletristická prvotina Ukradený smích je humorným vyprávěním o životě v socialistickém Československu orámovaným srpnovou okupací 1968 a sametovou revolucí 1989.

 

Ohlasy:

  • JANOUŠEK, Pavel: Oldřich Šuléř: Ukradený smích, nakl. Pavel Kotrla, Klenov, Bystřička 2018. Tvar. Roč. 30, 2019, č. 7, 4. 4., s. 2.
  • Ohlasy na Databázi knih

Můžete zanechat komentář: