Mandrake 9.1

Moje oblíbená distribuce Linuxu se dočkala další verze. Zatím jsem ji nainstaloval na dva počítače. První zkušenosti jsou celkem pozitivní. Scanner (Microtek) rozeznal bez problémů, tiskárny taky. Dokonce USB dokázalo určit správně typ mého digitálního foťáku. Ale jak z něj dostat obrázky do prohlížeče, na to jsem zatím nepřišel. Asi je čas na přečtení nějakého manuálu.
Za necelou hodinu byl Mandrake nainstalován a připraven k použití. A to i s mým oblíbeným kancelářským balíkem OpenOffice, včetně českého korektoru a vznikajícího slovníku synonym. Tento balík si jinak můžete stáhnout na adrese http://oo-cs.sourceforge.net/, v české verzi.
Celkově doznal Mandrake příjemných změn. Písmena na obrazovce jsou vyhlazená. Grafické prostředí je střízlivější. K práci nechybí nic podstatného. Filmy se teď dají přehrávat i pomocí mplayeru. Nechybí nic podstatného pro tvorbu internetových stránek, ani pro úpravu obrázků. Dokonce je tu pro sazbu i Scribus. Z mých oblíbených věcí chybí snad jenom vektorový editor Sodipodi. Můžu jenom doporučit.

Můžete zanechat komentář: