HTML editory nejen pro tento den

Tak jsem si přečetl několik posledních článků o HTML editorech na Intervalu, neboť jsem si myslel, že narazím na něco nového. Kdepak, samí staří známí. Hledání ideálního editoru je nekončící cestou. Na své oblíbence zpravidla nedáme opustit a obhajujeme je.
Zpravidla na psaní používám PSPad a Notepad2. Oba tyto editory mají své přednosti a zápory. PSPad nezvládá Unicode, Notepad2 pak více otevřených souborů. Přesto jsem s nimi spokojen.
To ale neznamená, že se jich budu pevně držet a nebudu zkoušet editory jiné. Na ty, které mi vyhovují a které doposud na Intervalu neuvedli vás chci upozornit. Snad proto, že se jedná o zajímavé nástroje, navíc zdarma. I když se jedná o produkty dvou vyvojářských týmů, jednu vlastnost mají společnou: jsou z Dánska.

TSW Webcoder 5
TSW Webcoder 5 je plnohodnotný editor zdrojového kódu různých internetových souborů. Navíc obsahuje řadu vizuálních nástrojů, které usnadní například vkládání tabulek. Výhodou je, že si můžete vybrat, zda ve výsledku chcete vložit kód validní s PHP nebo XHTML. Pomocí funkce QuickEdit můžete editovat soubory i ve vizuálním režimu. Ale tato editace je založena na komponentě od Microsoftu, a tak výsledný zdrojový kód nemusí zcela odpovídat vašemu předpokládání.
Program obsahuje také FTP manager, inspektor kódu, správu projektů, prohlížeč obrázků. Umožňuje převádět BR tagy na kompatibilní s XHTML, umožňuje spouštět scripty, snadno v něm upravíte a doplníte Meta tagy, můžete rychle zobrazit náhled editovaného souboru pomocí Internet Exploreru a Mozilly v několika základních rozlišeních. Podobně jako řada dalších editorů má v sobě zabudováno HTML Tidy a podporu on-line validátoru kódu. Můžete přizpůsobit vzhled editoru, namapovat lokální webserver a spoustu dalšího. Vlastně mi v tomto programu nic nechybělo. Až na jednu věc: podpora Unicode, což je sice nemilé, ale některým uživatelům to může být úplně jedno. A pak je tu jedna věc, která mne na editoru uchvátila: různá menu a postranní lišty, které na obrazovce zpravidla zabírají spoustu místa, se automaticky umí skrývat, a tak většina pracovní plochy je vyhražena vašemu milovanému zdrojovému kódu.

MPS HTMLGATE Free
MPS HTMLGATE Free, PHP Designer 2005 a WebCore Designer je trojlístek freeware editorů od dánských MPSOFTWARE (aktuálně nefunkční odkaz, takže vyzkoušejte http://www.snapfiles.com/get/htmlgate.html) Mají shodné ovládání, ale v také se v lecčems liší. Díky své velikosti instalačních archivů, která je od cca 1,1 MB po 2 Mb, stojí za vyzkoušení všechny tři. Každému může vyhovovat jiný člen trojlístku. Asi nejkomplexnějším nástrojem je HTMLGATE Free. Nechybí mu ani přehled tagů a funkcí pro HTML/XHTML, PHP, CSS…  Vizuální editace je zde (pro změnu) nazvána FastEdit. Pro práci s PHP skripty a pro jejich ladění je však přece jenom vhodnější třeba právě PHP Designer.

Neváhejte, stahujte, zkoušejte…

1 názor na “HTML editory nejen pro tento den”

  1. Trelaw de Mont

    Dobrý den. Mám takový dotaz. V článku píšete o “FastEdit”. Zajímalo by mě, co to je? Prý se přes něj dá stahovat i nějak hudba. Předem děkuji za odpověď

Můžete zanechat komentář: