Výborná věc, ale trochu šmejd?

image

Měl jsem možnost vyzkoušet práci s Českou elektronickou knihovnou. zde jsou mé dojmy z této aplikace, která obsahuje plné texty básnických sbírek 19. století od thámovců po lumírovce.
Obsah výborný! Text ve verzi ediční i diplomatické, nechybí údaje o vydavatelích, popis knihy (např. i formát knihy a v případě zdroje i signatura), ediční poznámka u jednotlivých svazků. Prostě po této stránce pohoda.
Teď ale výhrady:

  1. Knihovna existuje pouze ve verzi pro Windows.
  2. Cena aplikace je cca 8.000 Kč.
  3. Na některých počítačích aplikaci nespustíte.

Sami tvůrci přiznávají problémy s instalací:
Na některých počítačích se objevily dva potenciální problémy s instalací České elektronické knihovny: a) Program po úspěšném nainstalování nelze spustit, objeví se chybová hláška “Není nastaveno propojení s ODBC” (text chybové hlášky se může lišit v jednotlivých verzích Windows). Řešením je program odinstalovat (Start – Ovládací panely – Přidat nebo odebrat programy) a před opětovnou instalací spustit soubor mdac_typ.exe, který je na instalačním cd v kořenovém adresáři. Poté je třeba aplikaci znovu nainstalovat.
b) Selže instalace programu, aplikaci nelze nainstalovat. Možnou příčinou této chyby může být nenainstalovaná systémová komponenta Microsoft Windows Installer. Tuto lze stáhnout z našich stránek (níže), nebo z oficiálních stránek [url=http://www.microsoft.com/msdownload/platformsdk/instmsi.htm]http://www.microsoft.com/msdownload/platformsdk/instmsi.htm[/url]

Ani toto řešení ale není všude plně funkční a pomohla až aktualizace systému přes internet (WinXP). Jsou zde i další chyby. Nikdy se mi nepodařilo označit celý text sbírky a zkopírovat. Ani pomocí myši, ani pomocí klávesových zkratek. Taky mi chybí možnost exportu textu, nebo tisk celé sbírky. Tisknout lze pouze vybraný text! Takže zklamání.
To, že produkt je připraven pouze ve verzi pro Windows je škoda, zvláště, když je vše postaveno na databázi. Taky pokud srovnávám s obdobným produktem z této oblasti Česká literatura od roku 1945 & Lexikon české literatury, tak se mi zdá hodně věci nedotažených do konce. Zarážející je i cenový rozdíl, který způsobuje, že produkt je dostupný akorát tak knihovnám a ne normálním lidem. Škoda, obsah je skvělý, jeho zpracování ne.

Můžete zanechat komentář: